Ovaj predivan i jednostavan, kremast feta umak je lagano predjelo pre večere serviran uz pitu ili komade sirovog povrća.
Kuvati krompir u velikom poklopljenom tiganju u ključaloj slanoj vodi 10-15 minuta ili dok ne omekša. Iscedite krompir u đevđiru, a zatim ga vratite u tiganj. Ako želite dodajte peršun, beli luk i 6 kašika ulja na krompir sa dosta sveže mlevenog crnog bibera. Pokrijte tiganj poklopcem i protresite ga dobro da pomešate sve ukuse.
U velikoj činiji pomešajte brašno, so, kvasac i šećer. Dodajte Filippo Berio maslinovo ulje i 350 ml vode. Smeša treba da bude lepljiva, a ne suva. Okrenite testo na blago posutu brašnom radnu površinu i mesite 10 minuta ili dok ne postane potpuno glatko. Stavite testo u veliku činiju posutu brašnom i pokrite čistom krpom. Ostavite oko sat vremena ili dok se veličina testa ne udvostruči.
Operite dobro spanać, uklonite sve stabljike, iseckajte i ostavite po strani. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju zatim dodajte luk i dinstajte oko 5 minuta na srednjoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte beli luk i pirinač i kuvajte mešajući dok sav pirinač ne upije ulje. Dodajte vino i kuvajte 1 minut . Dodajte topli bujon istovremeno.
Isecite krompir u komade jednake veličine i ubacite u veliki tiganj sa hladnom , slanom vodom. Pustite da provri , poklopite i kuvajte 15-20 minuta, dok se potpuno ne skuva.
Iscedite krompir iz vode i dodajte Filippo Berio paradajz i rikota pesto. Umutite mikserom i začinite solju i sveže mlevenmi crnim biberom. Servirajte poprskanim Filippo Berio ekstra devičanskim maslinovom uljem .
Patlidžan operite presecite uzduž na polovinu i napravite mu unakrsne rezove. Posolite, pobiberite i premažite ga maslinovim uljem. Polovine patlidžana složite u tepsiju i pecite na 220°C 20-30 minuta (što zavisi i od veličine patlidžana) ili dok sami ne procenite da je patlidžan dovoljno mekan.Tepsiju izvadite iz rerne, patlidžane prebacite na tanjir i dodajte preko svake polovine iseckani beli luk, 2-3 Divella pelata pomešanog sa pestom od bosiljka.
Stavite kuskus u veliku činiju, prejte preko vrući bujon, promešajte pa ostaviti da stoji dok se ne ohladi. U međuvremenu iseći paprike na komade od 4 cm, odbacujući jezgro i seme, tikvice iseći na deblje kolutove, a luk isecite na deblje komade. Stavite svo povrće u činiju, dodajte 2 kašike maslinovog ulja i sve pomešajte.
Zagrejati rernu na 180C i peći na papiru za pečenje. Sipajte brašno u činiju i izmešajte sa praškom za pecivo i palentom. Razdvojiti jaja u dve činije. Umutite mikserom belanca pa odvojeno žumanca.
Pripremite žele u skladu sa uputstvom na pakovanju, oduzimajući 1/2 šolje vode od ukupne količine vode (od 1 litra). Rastpoljeni puter dodajte u mleveni keks i mešajte dok se ne sjedini.
Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk i čili. Pržite oko 10 minuta, odnosno dok beli luk ne poprimi smeđu boju i ne upije svo ulje. Dodajte limuovu koricu i uklonite s vatre. U međuvremenu skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju.
Skuvajte testeninu Divella prema uputstvu sa pakovanja. Dodajte so pre kuvanja bez dodatka ulja. U međuvremenu, zagrejte kašiku maslinovog ulja u tiganju na srednje jakoj vatri. Stavite slaninu u tiganj i pecite ju dok ne potamni i ne bude hrskava. Dodajte beli luk i pecite još oko minutu. Umešajte paradajz i kuvajte dok se skroz ne zagreju.
Skuvajte testeninu Divella prema uputstvu sa pakovanja. Dodajte so pre kuvanja, bez dodatka ulja.
Dok se testenina kuva pomešajte sve sastojke u veliku činiju. Ocedite testeninu, dodajte u činiju, dobro promešajte i poslužite.